• Fürdőszoba vízszerelés munkák


 • fürdőszoba vízszerelés  

  Fürdőszoba vízszerelés képek nagyíthatók!
 • Fürdőszoba felújítás alkalmával nélkülözhetetlen folyamat a falakban lévő vízcső hálózat átalakítása is. Épp úgy hozzá kell nyúlni, ha túl régi a hálózat, mint akkor is, ha csak egy kicsit arrébb kerül a mosdó. A falon belül lévő csővezetékekről kivülről szinte semmit sem lehet megállapítani. De azért kialakul némi elképzelés, amennyiben tudjuk mikor készült a vízhálózat. Régebben szinte kizárólag vas, horganyzott csövekkel készítették a vízvezeték rendszert, míg az újabb építéseknél már réz és műanyag csöveket használtak. Ettől függetlenűl néha bele futni olyan régi vízhálózatba, amit műanyag csövekkel készítettek.Ezzel az a probléma , hogy míg a vas, horganyzott, réz csöveket lehet toldani, addig a régi műanyag alapú vízvezeték csövek toldása nehézségbe ütközik. Ezekre csak a felkészült vízszerelőtud gyors megoldást. Olyan csatlakozó készletet kell tartania magánál, ami ilyen váratlan eseményre is megoldást nyújt.  

 • itt a megoldásMosdó áthelyezése

  Egy mosdó arrébb helyezése viszonylag egyszerű feladat. Ilyenkor a régi víz és csatorna kiállásokat fal bontással fel kell tárni. Egészen addig kell a feltárást végezni, ameddig olyan csatlakozó pontot találunk amire az új kötés csatlakozható. Akkora hozzáférést kell biztosítani a régi csőhőz, amekkora hely kell a csatlakozónak és a rögzítéséhez szükséges szerszámnak együttvéve. Így sokszor a vízszerelési művelethez képest jelentősebb falbontásra van szükség. Előre fel kell készülni: a bontás, sittel és porral jár együtt. Ezért még a munkálatok kezdete előtt megfelelő, mechanikai sérülés és por elleni takarással biztosítani kell a területet. Továbbá fontos, hogy a vízszerelési munkálatok  kezdete előtt pontosan kell tudni az új mosdó paramétereit, mivel az új kiállások helyzetét az új mosdóhoz kell igazítani ahhoz, hogy később ne kelljen kontár módon a csatlakozásokat toldozgatni. Ráadásul sokszor találni fürdőszoba átalakításkor, mosdó áthelyezéskor olyan lefolyó csövet amelyik 32mm átmérőjű. Ez a lefolyó átmérő leginkább akkor okoz gondot, ha a mosdó  vízelvezetésén kívűl  a mosógép lefolyó vízét is ide kell kötni. A mosógép szivattyúzáskor olyan mennyiségű vizet küld le a lefolyóba, ami ebben a lefolyó ágban vákumot eredményez. A mosdó víz lefolyása minden további gond nélkül megtörténik, de a mosógép bekötése miatt okozhat bűzzárási gondot például, ha erre a lefolyó ágra van bekötve a zuhanyzó lefolyólya is. Mosógép leeresztésekor a lefolyócsőben keletkező vákum kiszívja a bűzzárásra szánt vízet a zuhanyzó lefolyó bűzzáró tartályából, rekeszéből. Tehát, ha 32mm átmérőjű csővel van bekötve a régi mosdó, akkor el kell gondolkodi ezen eshetőségről is! Megoldásként sajnos nem  biztos hogy beválik a mosdó alá, a mosdó leeresztő szifon és a falban lévő 32mm lefolyócső csatlakozás közé iktatni egy légbeszívót! Mert, ha a 32mm lefolyó szakasz túl hosszú,  vagy a zuhanyzó lefolyó közel van rákötve erre a szakaszra, mosáskor, a keletkező vákum problémát okoz továbbra is. Ezért, még a fürdőszoba átalakítás kezdetekor, ezt az állapotot fel kell mérni, hogy megelőzhető legyen a büdös terjengése a fürdőszobában! Lehet hogy teljes csőszakaszt ki kell cserélni vastagabb csőre.
     

  itt a megoldásKád kialakítása

  Szükség lehet fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakítás alkalmával a meglévő fürdőkád arrébb helyezésére,  vagy épp a zuhanyzó helyett kádat kell kialakítani.
  A leendő kád lefolyó csatlakozás pozicióját úgy kell kialakítani, hogy a kád lefolyó csatlakoztatáskorkád lefolyó fix bekötése könnyen hozzáférhető legyen. Midenféleképp kerülni kell a flexibilis csővel való lefolyó csatlakozást! A flexibilis csövek oldalfala vékonysága miatt rendkívül sérülékeny, így akár egy jól irányzott pumpálással is ki lehet szakítani! Tehát lehetőleg fix bekötést alkalmazzunk úgy, hogy könnyen hozzáférhessünk, egy később kialakított szerelő nyíláson keresztül is. A kád lefolyó kialakításkor a méretezésre is oda kell figyelni. Minimum 40mm átmérő van szükség a megfelelő lefolyáshoz. Kissebb átmérő estén, a mosdó áthelyezés témánál tárgyalt vákum problémák lépnek fel! Kád leeresztésekor a lezúduló víz, még a 40mm-es lefolyó cső alkalmazása esetén is okozhat vákumot.
  kád alatti légbeszívás Figyelemmel kell lenni és át kell gondolni a lefolyó ág helyességét, mert lehet szükség lesz egy légbeszívó szelep közreiktatására is. Mivel a kád alatt sok levegő van és zárt légtér is egyben, megfelelő és könnyű kialakítani légbeszívást.  A kád csaptelep poziciójára is figyelni kell. A kád alakzatához kell igazítani a poziciót, azért hogy a csap töltéskor a kádba és ne a peremére engedje a vízet. A kád csaptelep magassága sem egyértelmű. Egyedi mert befolyásolja hogy a kád milyen magasságra lesz beállítva. Tisztázni kell ezt a körülményt, mert az sem szép látvány, ha a kád csap túl magasan van. De ha túl alacsonyan van, akkor akár használhatatlan is lehet, mivel a kézi tusolónak a csöve nem fér el a csap és a kád pereme között!
  A kád beépítés magasságát több körülmény is befolyásolja.helytelen kádbekötés
  Kádbeépítés oldalon a helyes kádbeépítésről olvashat!
    A kád lábak nem alkalmasak a kád helyes alátámasztására! Sok vízszerelőnek nincs tudomása erről! Nem elegendő lábakra állítva beállítani a kád magasságát! A kád bekötésének műveletét egyszerre kell elvégezni a beépítés többi műveletével! Az átlagos és egyben a legtöbb vízszerelő, lábakra rögzíti a kádat, majd így, lábakkal állapítja meg a kád végső magasságát. Ez a gyakorlat vezet a kádak repedéséhez, a kád felöli beázásokhoz is. 
   

  itt a megoldásKád helyett zuhanyzó

  Egyre többen jönnek rá, hogy kényelmesebb és hasznosabb is egy fürdőszobában a kádnál egy zuhanyzó.
  A vásárolható zuhanykabinokkal az a baj, hogy pár év alatt használhatatlanná válnak. Tartósabb megoldás építeni egy zuhanyzót! Sokan csak azért cserélik le a kádat épített zuhanyzóra, mert könyebb belépni és használni. Fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakításkor kézenfekvő a kád helyére építeni zuhanyzót. Épített zuhanyzónál nagy igény lenne az akadálymentes zuhanytálca kialakításra, (amikor a zuhanyzó aljzata egy síkban van a környező fürdőszoba aljzat síkjával),  de  a meglévő csatorna hálózat meghatározza milyen magasra  lehet beépíteni a zuhanyzó folyókát. A legkisebb beépítési méret 6,5cm magasságot igényel. Megkeresve a kádlefolyó legalacsonyabban lévő ráköthetőségi pontját, ahova csatlakoztatjuk az új zuhanyzó lefolyót, az esetek többségében egyszerűen nem kivitelezhető az akadálymentes kivitel. Szükség lesz egy általában 5-6cm magas peremre, ahhoz hogy megfelelő lejtést is lehessen adni a zuhanyzó aljzatnak.sérült vízcső toldása

  A régi lefolyó rácsatlakozás pontját fel kell tárni. Beton aljzat vésése közben óvatosan kell haladni, mert bárhol a betonban víz-fűtés vezetékek is mehetnek.
  Ha mégis megsérül egy vízvezeték, akkor sajnos nagyobb kiterjedtében a vízvezeték körül is feltárást kell végezni. Egészen addig, amíg hozzáférhetővé válik a toldáshoz használt csatlakozó és a beépítéséhez használt szerszám együttvéve. 

  lefolyócső vezetése beton gyengítés nélkül
  A zuhanyzó lefolyó nyomvonalát lehetőleg úgy kell kijelölni hogy a beton aljzat ne gyengüljön el. Ezt a falak mentén való elvezetéssel lehet elérni. Érdemes néha kerülőt tenni a zuhanyzó lefolyó cső vezetésével, hogy elkerüljük a beton tábla gyengülését! 
  A régi lefolyó méreteit is meg kell vizsgálni, minimum 40mm lefolyó csőátmérő kell a probléma mentes épített zuhanyzó vízelvezetéséhez. Vákum probléma elkerülése végett a legjobb 50cm átmérőjű lefolyócsőre rákötni az új zuhanyzó lefolyó szakaszt. Persze, ha találunk ilyet!? A régi csatorna rendszerek
  kialakításánál nem törődtek a lefolyó légbeszívás kialakításával, ezért is fontos megvizsgálni mit lehet tenni,  hogy elkerüljük a zuhanyzó lefolyóból áradó csatorna szagot.lefolyócső lejtés
  Az épített zuhanyzó lefolyó kialakításakor a megfelelő lefolyócső lejtésre is ügyelni kell. A vissza lejtést kerülni kell, mert a csőszakaszban visszamaradó víz légdugóhoz, vagy akár szivárgáshoz is vezethet.
  A légdugót, használatkor a lefolyóba engedett víz tömeg nem képes áttolni, így gátként fog hatni és olyan mértékben lelassítja az elfolyást, hogy a zuhanyzó aljzaton összegyűlik a víz.
  A lefolyó csőrendszert nem arra tervezték, hogy álló vizet tartson meg. Lefolyócső visszalejtésnél a visszamaradt víznek nincsen víznyomása, a víz mégis utat találhat és szivárgáshoz, beázáshoz vezethet!

  Az épített zuhanyzó vízellátás kialakítása 3 félekép lehetséges: zuhanypanelhez, falon kívüli és belüli zuhanyzó csaphoz.
  Zuhanypanel: Tisztában kell lenni a zuhanypanelekkel kapcsolatban pár dologgal. A csili-vili borítás szép amíg nem használjuk a zuhanyzót.  A megszáradó vízcseppek koszos hatáshoz vezetnek, állandó takarítási munkát adva a háziaknak, bár a nanotechnológiás vízlepergető szerek ezen jelentősen segíthetnek. A zuhanypanel fúvókái pedig mit sem érnek feltúrbózott víznyomás nélkül. Ráadásul gyorsan elvízkövesednek. Ha mégis ragaszkodunk a zuhanypanelhez, akkor a megvásárolt zuhanypanelnek már a helyszínen kell lennie a fürdőszoba felújítás, fürdőszoba átalakítás kezdetekor. Olyan kevés hely van a zuhanypanel hátuljában, hogy csak így, szemrevételezéssel lehet egyértelműen megállapítani hol fér el a csatlakozás,hova kell pozicionálni a bekötés helyét.falikorong távolság beállítás
  A falon kívüli zuhany csaptelephez szabvány méretű kiállást kell készíteni. A csatlakozó falikorongok egymáshoz viszonyított távolságainak beállításához egy ügyes eszközt használhatunk. A falikorong beállítóval nem csak a két távolságot lehet beállítani, hanem az egymáshoz viszonyított párhuzamosságot is. A megfelelő mélységet és vízszintbe állítást is segíti ez az eszköz.zuhanyzó csaptelep falsíkon belül
  A falon belüli   zuhanycsapokból alapvetően két fajtából válogathatunk. Amennyiben válaszfalban kell kialakítani a zuhanyzó vízellátását, úgy a csap szerkezetéhez szükséges beépítési mélység meghatározza melyiket válasszuk. Az úgynevezett ibox szerkezet beépítési mélysége meghaladja a 8 cm-t, ezért ha a vékony válaszfal túloldalán nem akarunk a bontás miatt  javítási munkálatokat, hisz átjukadhat a vésett fal, akkor ne az ibox kivitelüt válasszuk. Van kisebb 6-6,5 cm mélységű falon belüli zuhanycsap szerkezet is. Az elkészített zuhanyzó vízellátást víznyomás alatt tesztelni kell. Ráengedve a vízhálózat nyomását  kiderül sikerült e elsőre. A csőmeneteknél, csatlakozásoknál, forrasztásoknál ellenőrizni kell a szivárgás mentességet! 

  vízcső hőszigetelésA vízcsőhálózatot hőszigetelni kell a hőveszteség és hőhíd elkerülése végett.  A kötéseket, csatlakozásokat gondosan be kell tekerni szigetelő filccel.
  Az épített zuhanyzó vízellátás kialakítása, bármelyik fajtából is legyen, fontos hogy megfelelően rögzítsük.
  Gyorsan kötő gipsszel kell a szerkezeteket körbe ölelni.    
   

  itt a megoldásWc áthelyezése

  Fürdőszoba átalakítás, fürdőszoba felújítás alkalmával a wc-t is arrébb kellhet tenni. Azt azért tudni kell, hogy papíron vagy fejben könnyű lerajzolni, elképzelni a wc-t máshol, mint ahol eredetileg van. A gyakorlatban azonban egy 110 mm átmérőjű csövet kell mozgati! A wc áthelyezése jelentős bontással jár. Ráadásul az áthelyezést akadályozhatják a padló betonjában meghúzódó vízcsövek, fűtéscsövek. Bár lehetetlent munkáink során nem ismerünk, mégis néha kompromisszumra van szükség épp a megbúvó csövek miatt. Ezek az előre nem tervezhető események miatt olyan nehéz feladat a wc átmozgatása, egyik helyről másikra. vc szerkezet mellett kialakított polcok
  A falon belüli wc szerkezetnek köszönhetően a wc esztétikus megjelenése. A szerkezet mélységéhez kb. 16 cm mélység kell. A szerkezet felett, mellett könnyen kialakítható épített polc, ami hasznos pakolási lehetőséget biztosít.
  légbeszívás vc mögöttA wc szerkezet övezetében egy légbeszívóval tehermentesíteni lehet a nemkívánt vákum hatástól  a lefolyó csőhálózat ágat.

  itt a megoldásFűtés áthelyezése

   


  Fürdőszoba vízszerelés,  vízes átalakítási munkák


  Fürdőszoba felújítás munkák, igényes fürdőszoba burkolás olyan minőségben, ahogy azt Ön is szeretné! • Szolgáltatási terület:

  Budapest, 1.kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület, 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület, 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22. kerület 23. kerület kerület. Buda, Pest, Budapesten
  Megyék: Pest megye, és környéke
  Városok: Agárd, Alsónémedi, Biatorbágy, Bicske, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Bugyi, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Dömsöd, Ecser, Ercsi, Etyek, Felsőpakony, Gárdony, Gyál, Gyömrő, Gyúró, Halásztelek, Herceghalom, Kápolnásnyék, Kerepes, Kistarcsa, Maglód, Martonvásár, Nagytarcsa, Nagykovácsi, Páty, Pázmánd, Perbál, Pettend, Pécel, Pilisvörösvár, Pilisszentlászló, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Ráckeve, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Sukoró, Százhalombatta, Taksony, Tárnok, Telki, Tordas, Tök, Tököl, Törökbálint, Velence, Zsámbék

  (0670) 592 7675


 • A fürdőszoba felújítás burkoló oldalakon található írások Bimbó J. Ferenc szellemi tulajdonát képezik. A fürdőszoba felújítás burkoló oldalak teljes tartama szerzői jogvédelem alatt áll, a tartalmak elektronikus vagy nyomtatott formában való után közlése, felhasználása kizárólagos engedélyhez kötöttek!